Text pentru pliante

De la Ceata
Revizia pentru 3 septembrie 2012 21:01; Crismblog (Discuție | contribuții)

(dif) ←Versiunea anterioară | afișează versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)
Salt la: navigare, căutare

Pagina Text pentru Pliante

Cuprins

Ce este GNU+Linux și Programele Libere

GNU+Linux este sistemul de operare liber GNU cu nucleul Linux, în care sunt incluse și alte programe libere dintr-o multitudine de proiecte precum Mozilla, Apache, LibreOffice, Pidgin și Inkscape.

Programele libere sunt programele de calculator publicate sub licențe libere de autorii lor. Libertățile garantate sunt de a putea folosi oricum programul, de a-l putea studia și modifica după nevoi și de a (re)distribui copii ale programului, inclusiv în scopuri comerciale.

Anul viitor, proiectul GNU (http://gnu.org) împlinește 30 de ani de activitate, timp în care au fost scrise toate componentele libere necesare unui sistem de operare modern și complet liber (GNU GRUB - programul de pornire, GNU Bash - consola de comenzi, GNOME - interfața grafică, GNU GCC - compilatorul de programe, GNU GDB - depanatorul de programe și multe, multe altele).

Anul trecut, Linux (http://kernel.org), cel mai folosit nucleu liber cu sistemul GNU, a împlinit 20 de ani de activitate, timp în care a evoluat să fie comparabil cu nucleele altor sisteme de operare foarte folosite dar nelibere, precum Windows și Mac OS. Linux pornește pe foarte multe dispozitive, inclusiv pe telefoanele cu Android și prezintă numeroase inovații tehnice.

Ziua Libertății Programelor și Fundația Ceata

În fiecare an, sărbătorim ziua libertății programelor (http://softwarefreedomday.org) pentru a ne bucura de libertățile câștigate și pentru a informa societatea despre existența acestor programe care respectă drepturile utilizatorilor și nu le impun drepturi de autor restrictive.

Ceata este o comunitate românească care din 2008 susține programele libere și cultura liberă. Pentru a afla mai multe despre libertatea digitală, vizitează revista redactată de Ceata, http://fii-liber.ro.

Distribuții GNU+Linux Românești

Au fost creeate multe distribuții Linux Românești și nu toate au rămas active până în prezent. Mai jos sunt prezentate distribuțiile Linux Românești active începând cu cea mai veche și terminând cu cea mai nouă.

  • Kiwi Linux - este mai mult un remix la Ubuntu și conține traduceri și corectoare ortografice pentru limbile română, maghiară, germană și engleză. http://kiwilinux.org/
  • TFM GNU+Linux - un sistem de operare bazat pe linux proiectat si optimizat special pentru servere. http://www.tfm.ro/
  • Stella GNU+Linux - acesta este disponibil și ca live-cd și conține software-ul standard, plus unele adăugiri Centos multimedia si desktop. http://li.nux.ro/stella/
  • Rogentos GNU+Linux - este un proiect demarat la inițiativa comunității Sabayon România, și vizează crearea unei distribuții românești derivată din Sabayon. http://rogentos.ro/

Comunități Românești puternice din jurul unor distribuții internaționale foarte folosite

Ubuntu România este cea mai cunoscută comunitate de GNU+Linux din România și are cei mai mulți utilizatori. Chiar dacă Ubuntu România are cei mai mulți utilizatori pe forum nu toți folosesc Ubuntu, o parte dintre ei folosesc derivate oficiale care se numesc Kubuntu, Xubuntu și Lubuntu.

Debian România este cea de-a doua comunitate din România ca mărime în funcție de numărul utilizatorilor care folosesc GNU+Linux.

Următoarele comunități în funcție de numărul de utlizatori sunt: Fedora, Mandriva, openSUSE, Arch Linux si Linux Mint.

Unelte personale
Spații de nume

Variante
Acțiuni
Navigare
Trusa de unelte